COVID-19 | 7 Σημεία που αξίζει να προσέξετε!

Η Πανδημία του Κοροναιού είναι μοναδική. Πρώτη φορά στη Παγκόσμια ιστορία πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Η έξαρση του Κοροναιού , νόσος του 2019 (COVID-19) μπορεί να μας αγχώσει πραγματικά,  άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.  Αλλά σκεφτείτε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε, να φοβάστε η να αγχώνεστε κατά την διάρκεια και μετά από μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή. Ο κάθε ένας από εμάς όμως  αντιδρά διαφορετικά σε αγχογόνες καταστάσεις.

Ο φόβος και το άγχος για τον Κοροναιό μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή και να προκαλέσει δυνατά συναισθήματα σε ενήλικους και παιδιά. Αντιμετωπίζοντας το στρες θα γίνουμε  περισσότερο δυνατοί τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας αλλά και  οι άνθρωποι που αγαπάμε και ενδιαφερόμαστε.

Το πώς θα αντιδράσει κανείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες την προσωπικότητα του, τον τρόπο που σκέπτεται, το υπόβαθρο που έχει και την κοινότητα μέσα στην όποια ζει.    Χρειάζεται να γνωρίζουμε όμως  ότι αυτά τα συναισθήματα όπως το στρες και ο φόβος κα.,είναι προσωρινά.  Φροντίζοντας την συναισθηματική μας υγεία κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας θα μας βοηθήσει να σκεπτόμαστε πιο καθαρά και να διαχειριζόμαστε  επείγοντα η μη θέματα  με ψυχραιμία και λογική.

Το στρες κατά την διάρκεια μιας μεταδοτικής ασθένειας  όπως ο COVID-19 σε έξαρση συνήθως περιλαμβάνει ανησυχία για την υγεία μας και για την υγεία της οικογένειας μας αλλά και των ανθρώπων  που αγαπάμε και ενδιαφερόμαστε.

Αλλαγές  στον ύπνο και στην διατροφή, δυσκολία στη συγκέντρωση, επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων υγείας και της ψυχικής υγείας. Παρατηρούμε επίσης, αύξηση χρήσης αλκοόλ, καπνού η άλλων ναρκωτικών και αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Αυτοί οι οποίοι θίγονται περισσότερο από το στρες  σε μια έξαρση επιδημίας όπως ο COVID-19 είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα που κατατάσσονται  στις ευπαθείς ομάδες, όπως. άνθρωποι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού  γιατροί,  νοσηλευτικό προσωπικό, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με προβλήματα χρήσης ουσιών, καθώς και  τα παιδιά και  οι έφηβοι

7 Τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες

  • Κάντε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, γυμναστική και κάποια από τα ενδιαφέροντα που είχατε πριν την πανδημία, μουσική βιβλία ταινίες,  μαγειρική, η κάτι που θα σας ευχαριστήσει. Αποφύγετε το αλκοόλ και κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Φροντίζοντας τον εαυτό σας, τους φίλους και την οικογένεια σας βοηθάτε τον εαυτό σας να διαχειριστεί καλύτερα το στρες.
  • Κάντε ένα διάλλειμα από την υπέρ-πληροφόρηση, την τηλεόραση  η τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το να ακούτε η να διαβάζετε συνέχεια για την πανδημία είναι πολύ στρεσογόνο και θα σας προκαλέσει μεγάλη ανησυχία που ίσως δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε. ‘Ολα με μέτρο
  • Πάρτε βαθιές αναπνοές , τεντωθείτε και προσπαθήστε να χαλαρώσετε όταν νιώθετε δυσκολία στην αναπνοή η/και πόνους η βάρος στο στήθος
  • Φανταστείτε μια εικόνα στην ύπαιθρο η κοντά στη θάλασσα, η φέρτε στο μυαλό σας μια ανάμνηση που θα σας ευχαριστήσει.
  • Επικοινωνήστε με τους φίλους/ες σας, μιλήστε με συγγενείς και γνωστούς για τις ανησυχίες σας και για το πώς αισθάνεστε.
  • Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά και στους έφηβους και δείξτε τους ότι διαχειρίζεστε την κατάσταση και δεν πτοείστε.

Φροντίστε την Ψυχική σας Υγεία

Άτομα τα οποία βρίσκονται με προϋπάρχοντα θέματα ψυχικής υγείας χρειάζεται να συνεχίζουν το θεραπευτικό πλάνο τους και να αναφέρουν στον ειδικό καινούργια συμπτώματα η ανησυχίες. Επίσης τηλεφωνήστε στον ειδικό αν το στρες διαρκεί   αρκετές ημέρες και  εμποδίζει την λειτουργικότητα στη  καθημερινότητα σας .

Αν εσείς η κάποιος που γνωρίζετε αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε κάποια συναισθήματα  όπως Φόβο, άγχος, κατάθλιψη η λύπη, απόγνωση η σκέπτεστε  ότι θέλετε να κάνετε κακό στο εαυτό σας η σε κάποιον άλλο καλέστε άμεσα  10306

Μοιραστείτε το