Blog

Τα άρθρα μας

Συζυγική Βία

«Oι ευτυχισμένες στιγμές ανήκουν πια στο παρελθόν, τώρα μένει μόνον η ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορώ να τον χωρίσω, νομίζω ότι δεν φταίει αυτός, έτσι είναι φτιαγμένος, ίσως να χρειάζεται βοήθεια, αλλά δεν τολμώ να του το πω».

                                                                                                               Σοφία 38 ετών

Τι σημαίνει συζυγική βία; Οι φωνές, οι τσακωμοί, το χέρι που σηκώνεται και πέφτει βίαια στο πρόσωπό μας και μετά η μετάνοια, οι συγνώμες, οι ενοχές και η υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί; Πως από το όνειρο και από τις αρμονικές περιφορές στο σύμπαν του έρωτα προσγειωθήκαμε σε μια τόσο οδυνηρή πραγματ ικότητα;Τι έφταιξε; Ποιος ;

Τσακωμοί και μικροκαβγαδάκια μπορεί να συμβαίνουν στα ζευγάρια, αλλά η βία στις σχέσεις έχει άλλο ψυχολογικό προφίλ. Όταν οι καυγάδες και οι πράξεις βίας γίνονται καθημερινότητα,  τότε χρειάζεται προσοχή και επαγγελματική βοήθεια.

Εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χτυπηθεί, βιασθεί και κακοποιηθεί φυσικά ή/και ψυχολογικά από κάποιον που τις “αγαπούσε”. Οι περισσότερες σιωπούν από ντροπή, φόβο ή/και αισθήματα ενοχής ή συναισθηματική εξάρτηση.

Είναι “προσωπική υπόθεση”, “κανένας δεν πρέπει να ανακατευτεί”. Λάθος  κάποιος χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία. Μια φίλη, που γνωρίζει, ένας συγγενής, κάποιος που σας αγαπά.

Η βία στις σχέσεις παλαιότερα  δεν είχε αξιολογηθεί  ως σοβαρό πρόβλημα. Μέχρι πρόσφατα επικρατούσαν λανθασμένες αντιλήψεις. Μερικές από αυτές ήταν του τύπου:

  • Οι γυναίκες αγαπούν τους βίαιους άντρες, αλλιώς θα χώριζαν.
  • Οι άντρες που χρησιμοποιούν βία είναι βίαιοι και σε όλες τις σχέσεις τους.
  • Οι γυναίκες θέλουν και το ξύλο τους για να καταλαβαίνουν ποιος είναι ο αρχηγός.

Η χρήση βίας στη σχέση ίσως να κρύβει την ανάγκη του ατόμου που την ασκεί να επιβληθεί σε κάποιον, να έχει τον έλεγχο,  πολλές φορές μπορεί να είναι  μνήμες παιδικής κακοποίησης. Η ψυχοπαθολογία φανερή ή λανθάνουσα έχει συνήθως  δυσκολίες στο να εκφράσει συναισθήματα.  Έτσι το σώμα παίρνει την πρωτοβουλία να “εκφραστεί” για να ρυθμίσει τις συγκρούσεις και να επιβεβαιώσει τη δύναμή του. Όμως, με αυτό τον παράδοξο τρόπο τελικά επιβεβαιώνεται η αδυναμία του ατόμου. Ένας άντρας που κακοποιεί τη γυναίκα που αγαπάει, κακοποιεί και τον εαυτό του. Υποφέρει.

 

Πώς να βοηθήσετε

Σπάστε τη σιωπή σας, μιλήστε για το πρόβλημα σε άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε, αλλά κυρίως μιλήστε σε κάποιον επαγγελματία ειδικό, μιλήστε σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Πάρτε συμβουλές.

  • Συνειδητοποιήστε ότι χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια.
  • Βρείτε το κουράγιο να μη δίνετε σημασία στις συγνώμες και στα παρακάλια του.
  • Προφυλάξτε τον εαυτό σας και κυρίως τα παιδιά σας από το να βλέπουν τις σκηνές της βίας που τα πληγώνουν.
  • Πάρτε ψυχολογική βοήθεια για να καταλάβετε τι σας συμβαίνει.
  • Τολμήστε μια καινούργια αρχή.

Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσει κανείς ένα πρόβλημα. Ξαναβρείτε την ελπίδα, ξεχάστε το φόβο, δώστε δυναμικές λύσεις, γιατί πρόκειται για τη ζωή σας.

«Η αγάπη δεν πρέπει να παρακαλεί, ούτε να απαιτεί. Η αγάπη πρέπει να έχει τη δύναμη να φτάσει στη βεβαιότητα. Τότε ελκύει και δεν ελκύεται. Δεν θέλω να δώσω δώρα, θέλω να με κερδίσουν».

Hermann Hesse

 

Μοιραστείτε το