Κατάθλιψη; Αντιδράστε!

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι πάνω από 100.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη  και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταδιακά. Η συχνότητα της κατάθλιψης είναι διπλάσια στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και για αυτό έχουν ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες (γενετικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί) μεταξύ αυτών και ο γάμος.

Η Κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί μετά από ένα ψυχοτραυματικό γεγονός (θάνατος, χωρισμός, διαζύγιο), ακόμα και μετά τον τοκετό. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει με σωματικές παθήσεις ( αγγειακά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνος) με τον αλκοολισμό και την τοξικομανία. Συχνά η κατάθλιψη μεταμφιέζεται και υποδύεται οργανική νόσο, έτσι αναγκάζει το άτομο να προσανατολιστεί αρχικά και ίσως για μεγάλο χρονικό διάστημα  στους γιατρούς  για εξετάσεις.

Εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων και στις πιο τυπικές περιπτώσεις το άτομο αισθάνεται βαθιά θλίψη, χωρίς αίσθημα χαράς, τα ενδιαφέροντά του μειώνονται, έχει τάση για κλάμα, νιώθει κουρασμένο,  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθημερινά του καθήκοντα και παρουσιάζει μείωση της σεξουαλικής του επιθυμίας. Συχνά παραπονιέται ότι αισθάνεται χειρότερα το πρωί ή και το βράδυ, φοβάται ότι θα τρελαθεί . Μπορεί ακόμα να νιώθει ότι δεν αξίζει να ζει . . Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται αν δεν αντιμετωπιστεί.

Όλες οι μορφές κατάθλιψης βέβαια δεν είναι ίδιες. Ποικίλλουν από πολύ ήπιες έως πολύ βαριές. Κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με έντονο άγχος, ενώ άλλες με έντονο θυμό.

Παρ’ότι πολλοί πιστεύουν το αντίθετο, η κατάθλιψη θεραπεύεται (Ψυχοθεραπεία/ Φαρμακευτική αγωγή). Χρειάζεται όμως γι αυτό χρόνος, προσπάθεια και υπομονή.

 

7 βήματα που θα βοηθήσουν

Βήμα 1ο    Ζητήστε βοήθεια όταν το νιώσετε Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, συζητήστε το με κάποιον που εμπιστεύεστε και αγαπάτε. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι η διάθεση, η συμπεριφορά σας ή ο τρόπος που σκέφτεστε έχει αλλάξει και σας εμποδίζει να λειτουργήσετε καθημερινά , ζητήστε επαγγελματική βοήθεια .

Βήμα 2ο   Δραστηριοποιηθείτε  Ξεκινήστε μια δραστηριότητα ή κάτι που σας ενδιαφέρει η θα σας ευχαριστούσε να το κάνετε αν είχατε την διάθεση. Μην περιμένετε να αλλάξει η διάθεση σας και αρχίστε Σήμερα.

Βήμα 3ο   Ξεχωρίστε τα προβλήματα Πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά δεν είναι αποκλειστικά δικά μας, μπορεί να αφορούν και  άλλους. Αφήστε τους να τα αντιμετωπίσουν μην τα φορτώνεστε όλα εσείς.  Ασχοληθείτε μόνο με τα  προβλήματα που είναι δικά σας και μόνο όταν είστε έτοιμοι να δώσετε λύσεις.

Βήμα 4ο    Αναγνωρίστε τις αρνητικές σκέψεις και τις αρνητικές συμπεριφορές  Πολλές από τις σκέψεις που κάνετε είναι πιθανό να  είναι αρνητικές για την αυτο-εκτιμησή σας και την αυτο-εικόνα σας. Πολλές φορές αυτές οι σκέψεις μπορεί να ευθύνονται για το καταθλιπτικό συναίσθημα που νιώθουμε και την συμπεριφορά μας. Μην αφήσετε τα πράγματα να χειροτερέψουν εξ αιτίας  του τρόπου σκέψης σας

Βήμα 5ο      Σκεφτείτε θετικά  Γράψτε καθημερινά τις αρνητικές σας σκέψεις και προσπαθήστε να δείτε πόσο ρεαλιστικές είναι.  Αμφισβητήστε τις ή θετικοποιήστε της .Χρειάζεται επιμονή για να το πετύχετε.

Βήμα 6ο Κάντε κάτι θετικό για τον εαυτό σας  καθημερινά  Βάλτε μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα σας κάτι που θα μπορούσε να σας ωφελήσει, να σας ευχαριστήσει ή να σας διασκεδάσει. Κάντε κάτι για τον εαυτό σας ΜΟΝΟ.

Βήμα 7ο   Αλλάξτε τις συνθήκες που σας οδήγησαν στην Κατάθλιψη.

 Η Κατάθλιψη θεραπεύεται

 

Μοιραστείτε το